11Apr

Motorna, Električna ili Akumulatorska pila?

Motorna, Električna ili Akumulatorska pila?

To je pitanje koje sebi postavlja svaki razborit majstor kada se odlučuje o kupovini nove lančane pile. Većina kupaca niti ne razmišlja o tome ili možda ne poznaje mogućnosti električnih ili akumulatorskih pila.

Zato se odlučuju za motornu pilu jer razmišljaju da što je pila veća to će bolje rezati. Kvalitetne motorne pile mogu koštati čak i 1000 EUR. No oni koji cijene kvalitetu, svakako će to i platiti. Svi dobro znamo da nas jeftini alati mogu na kraju najskuplje koštati. Treba li vam doista motorna pila od 50 cm³ ili veća? Za što vam je potrebna? Ako je namjeravate upotrebljavati za profesionalno sječenje stabala i ako dnevno obrađujete na desetine kubičnih metara drva, izbor takve pile ima smisla.
Trenutno električne i akumulatorske pile još uvijek se ne mogu mjeriti s profesionalnim pilama u takvim mogućnostima. Ako pak tražite pilu veličine oko 30 cm³, tada razmislite treba li vam u tom slučaju motorna pila. Električne lančane pile predstavljaju dobar izbor jer su tihe, ekološke i jednostavne za upotrebu. Problem se javlja kada u blizini mjesta rezanja nema električnog priključka ili je produžni kabel za metar ili dva kraći od potrebnog. Akumulatorske lančane pile danas su sve zanimljiviji izbor. Tihe su, ne ispuštaju plinove i ne zagađuju okoliš te nemaju problem ograničenja dometa koji je povezan s električnim pilama. Kapaciteti rada s napunjenim kompletom akumulatora usporediva je s punim spremnikom goriva za motornu pilu. Čak je i osjećaj sličan onome u radu s motornom pilom – uz jednu prednost, kod akumulatorske pile ne morate povlačiti uže za pokretanje motora, jednostavno pritisnete gumb i pila je u punom pogonu. Na tržištu su dostupne različite opcije, a jedna od njih je profesionalna akumulatorska lančana pila Makita DUC353

 

.


Makita je s razvojem tehnologije 36-voltnih motora bez četkica s vanjskim rotorom uspjela povezati malu potrošnju energije iz dvaju 18-voltnih Li-ion akumulatora s velikim brzinama i velikim okretnim momentom. Pila ima direktan prijenos s motora na lanac uslijed čega brzina lanca dostiže 20 m/s u trenutku kad do kraja stisnemo gumb za pokretanje. Akumulatorska lančana pila ne troši fosilna goriva, ali joj je za rad ipak potrebno ulje. Preporučujemo Makita bio-ulje za lančane pile. Na spremniku kapaciteta 200 ml ulja nalazi se veliki i pregledan prozorčić za provjeravanje razine ulja. Na pili je omogućena regulacija protoka ulja na lanac – jednostavno zakretanjem odvijačem povećavamo dotok u slučaju kada je ulje pregusto ili ako se zgusnulo zbog niskih temperatura. Dotok se može zatvoriti u slučaju da je ulje prerijetko, ako upotrebljavamo manji list pile ili ako ne želimo ostavljati previše mrlji od ulja na gredama koje obrađujemo.


U pilu je ugrađen inovativni sustav zatezanja lanca bez alata. Otklapanjem ugrađenog gumba povećava se drška kojom možemo olabaviti list, dok s manjim gumbom zatežemo lanac. Zaklapanjem gumba vrši se zatezanje, nakon čega zatvorimo dršku i pila je spremna za rad. Makita je poznata po tome da prilikom proizvodnje visokokvalitetnog alata uvijek pokušava postići najbolje radne rezultate za korisnika, a da pri tome ne gubi u sigurnosti ili udobnosti. Tako je i kod modela DUC353 – sigurnost je na prvom mjestu. Motorna kočnica, štitnik za ruku i kočnica za sprječavanje povratnog udarca, gumb za pokretanje s automatskim isključivanjem nakon 10 sekundi neaktivnosti, metalni štitnik kućišta i pomoć pri rezanju, metalni hvatač lanca koji se jednostavno zamjenjuje bez nepotrebnog mijenjanja dijelova kućišta. Udobnost u radu zajamčena je primjenom protuklizne, protivibracijske gume na ručki, pokazateljem napona akumulatora na gornjoj dršci i dužom izvedbom pile koja omogućuje bolju pokretljivost u radu i stabilno rezanje. I tu ne bismo završili s nabrajanjem. Međutim, i dalje stoji pitanje – za što će vam ta pila trebati?


Ako vam je potrebna za pripremu drva za dom, za rad na krovu ili sastavljanje drvenih konstrukcija, onda je to dobar izbor. Ako imate poduzeće koje pruža uslugu odstranjivanja stabala u urbanim prostorima, onda je to odličan izbor. Pila se isporučuje s listom za pilu od 35 cm. Ako vam to ne odgovara, naknadno možete kupiti list od 30 cm ili 40 cm. Rezbari mogu upotrijebiti rezbarski list od 25 cm, vodeći pri tome računa da zbog koraka lanca od ¼'' moraju zamijeniti i pogonski zupčanik.
Ako je akumulatorska lančana pila DUC353 prevelika za vaše potrebe, pogledajte manje modele lančanih pila. Makita u svojem prodajnom programu nudi i akumulatorsku lančanu pilu DUC302 ili izuzetno kompaktnu pilu 18 V DUC122 o kojoj ćemo malo više napisati drugi put.
Za korisnike Makita Li-ion alata dostupna je opcija kupovine samo lančane pile, verzije Z bez punjača i akumulatora – jer su svi Li-ion akumulatori bez obzira na kapacitet potpuno kompatibilni s pilom.